5 Ocak 2011 Çarşamba

Web Browserlarda (İnternet Tarayıcı) Videolar Nereye Kayıt Ediliyor

   İnternetin ve video paylaşım sitesilerinin yaygınlaşması ile birlikte internetten çeşitli videoları izleme sayısı gün geçtikçe arttı. Fakat video paylaşım sitelerinde gennellikle  beğenilen videoları indirmek için linkler bulunmamaktadır. Çoğu kişi beğendiği bir şeyi tekrar dinlemek için paylaşım siteleri tekrar ziyaret ediliyor. Bu da tabiki hem paylaşım sitelerinin ziyaretini hemde internet kotamızın dolmasına yol açıyor.
      Aslında web browserlar (internet tarayıcı) bu sitelerde izlenilen videoları bilgisayara otomatik kayıt etmektedirler. Tek yapılması gereken nereye kayıt edildiğini bulmak ve uzantısını değiştirmek. Şimdi İnternet Explorer, Firefox ve Crome'da bu nasıl olacak anlatayım.

Google Crome'da cache dosyası ;
   İlk olarak aşağıdaki resimde gördüğünüz yere ulaşmamış gerekiyor. Bunun için ;

Win7 için geçerli yol :    C:\Users\KullanıcıAdınız\AppData\Local\Google\Chrome\UserData\Default\Cache 
WinXp için geçerli yol : C:\Documents and Settings\Kullanıcı Adı\Application Data\...

 şeklinde yolunu takip etmelisiniz. Sonrasında ise iş artık açılan klasörde videoyu bulmakta. Burada web browserlar kendi yapılarına göre dosyalara isim vermektedirler. İstenilen dosyayı bulmanın en kolay yolu tarihe göre sıralama veya boyuta göre sıralamadır. Bulduğunuz videoları test etmek için dosyayı tutup Gom playerin içine bırakmanız yeterli. İstenilen dosyayı bulduktan sonra o dosyayı keserek veya kopyalarak istediğiniz yere taşımak olacak. Son işlem ise taşıdığınız dosyaya isim vermek. Bunun için sağ tıklayarak yeniden adlandır butonuna tıklayarak isim giriniz ve sonuna ".flv" yazınız. (Örn : isim.flv ) Videoları izleyebilirsiniz artık. :)


 Mozilla Firefox için ;
   Firefox içinde benzer bir yol izleyeceğiz. Burada
Win7 için:  C:\Kullanıcılar\KullanıcıAdınız\AppData\Local\Mozilla\Firefox\Profiles\.....Default\Cache 
Winxp için:  C:\Documents and Settings\Kullanıcı Adı\Application Data\Mozilla\Firefox\Profiles...
  
 şeklinde yolu izleyerek cache dosyasına ulaşabilirsin. Bu dosyaya ulaştıktan sonra yine yukarıda anlattığım işlemleri yaparak videoyu istediğiniz yere  kopyalayabilirsiniz.  

İnternet Explorer;
   İnternet Explorer içinde izleyeceğiniz yol şu şekilde;
Win7 için:  C:\Kullanıcılar\KullanıcıAdınız\AppData\Local\Microsoft\Windows\TemporaryİnternetFiles
 
 bundan sonra yine yukarıdaki işlemleri yapabilirsiniz. Kolay gelsin...
 

Hiç yorum yok: