15 Şubat 2010 Pazartesi

Sanal Gerçeklik Nedir?

SANAL GERÇEKLİK NEDİR?

Sanal gerçeklik bilgisayar ortamında oluşturulan 3 boyutlu resimlerin ve animasyonların teknolojik araçlarla insanların zihninde gerçeklik hissi yaratan ve insanlara gerçek bir ortamda bulunma hissi veren, ayrıca insanların ortamdaki nesnelerle etkileşim kurmasını sağlayan teknolojidir.

Sanal gerçeklik son yıllarda eğitimde ( Fen, Tıp Eğitimi) ile diğer alanlarda (Askeri ve Havayolu Endüstrisi) kullanılmaya başlanmıştır. Günümüzde öğretim alanındaki sorunların çözümünde karşılaşılan zorlukları aşmada geleneksel yaklaşımların yetersiz kaldığı düşünüldüğünde; bu sorunları aşmada en etkili yaklaşımlardan biri olan bilgi teknolojilerinin, sağladığı olanaklardan yararlanmak kaçınılmaz olmaktadır
Bu yeni ve modern teknolojiyle beraber gündeme gelen sanal gerçeklik (virtual reality) eğitim yöntemlerine farklı bir bakış açısı getirmiştir.

Sanal ortam olarak da nitelendirilebilen Sanal Gerçeklik, herhangi bir yerde olmayı hissettiren ve bunun için duyu organlarımıza çeşitli bilgiler (ışık, ses, vb.) sağlayan üç-boyutlu bir bilgisayar simülasyonudur.

Sanal Gerçeklik Ortamlarının Sahip Olduğu Özellikler

1-Etkileşim:
Öğrenci sanal gerçeklik ortamında çeşitli objelerle etkileşim içerisindedir. Öğrenciler objelerin özelliklerini değiştirerek onları çeşitli açılardan inceleme ve gözlemleme şansına sahip olur.

2- Öğrencinin Dikkatinin Tam Olarak Toplanmasının Sağlanması:

Yapılan araştırmaların çoğunda öğrencilerin sanal gerçeklik ortamında öğrenilmes i beklenen konuya tamamen odaklandığı tespit edilmiştir. 1998 yılında Chicago Coles ilköğretim okulu ve Phoenix Lisesinde yapılan çalışmada öğrencilerin çoğunun sanal gerçeklik ortamlarını daha fazla kullanmak istedikleri belirtilmiştir.

3. Akıcılık- Esneklik:
Sanal gerçeklik ortamında konular öyküsel bir özellik taşır. Böylece kişi bir senaryoya dahil edilerek akıcı bir hikayeyi yaşaması sağlanır.

4. Deneyimsel Oluşu:
Öğrencilerin sanal gerçeklik ortamında bulunan objelerle etkileşim sonucu çeşitli sanal deneyim yaşantıları kazanmaları sağlanır.

5. Duyulara Önem vermesi:
Sahip olunan ses, ışık ve etkileşim faktörleri, öğrencilerin duyu organlarını aktive edici bir özelliğe sahiptir.

1 yorum:

Unknown dedi ki...

mence cox diqqet verilesi movzudur butun diqqetin verilmesi ucun beyine cox guc dusmur bu sayede texnologiya daha da irelileye biler