Sanal gerçeklik 3 türe ayrılmaktadır.
1. Immersive VR (immersive=dalma, dalış)
Immersive VR kullanıcıyı tamamen bilgisayarla yaratılmış bir dünyanın içine “Kafaya Monteli Görüntü - Head Mounted Display (HMD)” – ki bu görsel veya işitsel veriler tutan bir başlık, maske veya gözlük olabilir - veya çoklu yansıtmalar ile gömer. HMD içindeki manyetik bir sensör, kullanıcıların kafa hareketlerini algılar ve onları bağlı olan işlemciye gönderir. Sonuç olarak kullanıcı kafasını çevirdiğinde değişen bakış açısına göre değişen grafikler kendilerini değiştirir.
Birden fazla projeksiyonlu Immersive VR, hissi en yüksek düzeyde tutmak için camları polarizeleştirilmiş sabit bir odadaki dev bir ekranda, bir yarımküresel yüzey de olabilir, VR oluşturmak için projektörlerini kullanır.
Bu gömülmüş grafiksel görüntü CAVE ( Computer-Aided Virtual Environment – Bilgisayar Destekli Sanal Çevre )olarak da bilinir. Bu teknolojinin eski versiyonları Chicago’da, Sun Microsystems ve University of Illinois tarafından 1992’de SIGGRAPH olarak gösterildi.
CAVE temelde beş yüzlü bir küptür ve kullanıcı sırtını açık yüzeye verecek şekilde kullanır. Kullanıcı sanal çevrede dolaştığı süre boyunca güncellenen grafikler düzgün ilerleme hissi uyandırmak için sürekli CAVE’in duvarlarına yansıtılır.2. Augmented VR (augment=büyümek, artmak )
VR teknolojisinin bir gelişmiş sürümü olan Augmented VR sanal gerçeklik uygulamalarının hayata geçmiş halidir ve Augmented Reality (AR) VR’nin zıttı şeklinde tanıtılan bir VR çeşididir: AR’nin asıl amacı kullanıcıyı tamamen modellenmiş bir ortama sokmak yerine, modellenmiş nesneleri ve ortamları gerçek dünyaya yansıtmaktır. VR teknolojisi kullanıcıyı sentetik bir çevrenin içine gömer ve bu yüzden de kullanıcı gerçek dünyayı etrafında göremez. Bunun aksine AR kullanıcının dünyayı görmesine izin verir hatta bilgisayar hesaplamasıyla üretilen bilgiler gözünün önüne serilir.
Her ne kadar AR teknoloji 1993 yılından bu yana geliştiriliyor olsa da bugün piyasada sadece Boeing şirketi için öğretim sistemi ve Bell Canada saha servis teknisyenleri için telekomünikasyon hizmetleri ürünü gibi birkaç tane ticari ürün vardır
3- Non-Immersive (Desktop) VR
Bu sanal gerçeklik ortamında bilgisayar monitörünün yanında fare, veri eldiveni (Data glove) veya spaceball input sistemini gerektirir. Spaceball input sistemi ile kullanıcı nesneleri uzayda 3 boyutlu olarak kontrol eder. Örnek olarak grup toplantılarında bu sanal gerçeklik ortamları projektör ile ekranlara yansıtılabilinir.
Desktop VR kullanıcılar için grafiksel arayüz gösterimi amacıyla bilgisayar ekranı kullanır. Immersive VR ile karşılaştırıldığı zaman geliştirilmesi kolaydır ve pahalı donanımsal malzeme gerektirmediğinden daha fazla etkilidir.
Basit 3 boyutlu modellemeler bu türe girer. Ayrıca sanal tur da desktopVR türlerindendir.
BALIKESİR KUVAİİ MİLLİYE MÜZESİ ---SANAL TUR
http://ugurkale.orgfree.com/ogretimtasarimi/sanalgerceklik/Project4/TourWeaver_Project4.html
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder