1- Semantik Kavramı
Semantik kelime anlamı olarak anlambilimini ifade eder. Anlambilim mantıksal ve dilbilimsel olmak üzere iki farklı çeşit olarak incelenebilir. Mantıksal yaklaşım, sözcükler ile bunların göndermeleri arasındaki bağlantıya önem verir ve adlandırma, düz anlam, yan anlam, doğruluk gibi özellikleri inceler. Dilbilimsel yaklaşım ise, zaman içinde anlam değişiklikleri ile dilin yapısı, düşünce ve anlam arasındaki bağlantıları ifade eder.
Mantıksal ve dilbilim alanlarında anlambilim, bir dilin göstergeleri ile bunların anlamları arasındaki bağlantının incelenmesidir. Anlambilime farklı yöntem ve amaçlarla yaklaşılsa da, her iki alan da insanların dilsel anlatımlardan nasıl anlam çıkarabileceğini ifade etmeyi amaçlar.
Felsefe sorunları bir dil içinde ifade edilmek zorunda olduklarından, sonunda dilin kendisi ile ilgili soruşturmalar haline dönüşürler. 1920’lerde ve 1930’larda olgucu okulun mantıkçıları, dile matematik ve mantıkta bulunan kesinliği ve açıklığı getirmeye çalışmışlardır. onlara göre “doğal diller” açıklıktan ve kesinlikten uzaktır. bu nedenlerden belirsizlik ve çokanlamlılıktan arınmış “ideal” bir dil üzerine kurulu bir anlambilim kuramı geliştirmeye çalışmışlardır.
Semantik Öğrenme nedir?
Semantik Öğrenme, çok sayıda kelimeleri öğrenmek ile ilgilidir. Zihnimiz de kelimelerin anlamları ne fazla ise öğreneceğimiz bilgiyi de o kelimelere göre yorumlayarak öğrenmeyi gösterir.
Metne dayalı bilgileri tekrarlaya tekrarlaya ezberlemek mümkündür, fakat anlamak için ezberlemek yeterli değildir. Bilgisayar ile ilgili bir metni ancak daha önce bilgisayar alanı konusunda detaylı araştırma yapmış insanlar daha rahat anlayabilirler, çünkü bu insanların hafızalarında konu hakkında yani bir kavram çerçevesi, bir semantik alan mevcuttur. Metni okurken bu yapı önceki bilgilerini kullanır. Bu eski bilgiler ne kadar fazla olursa, yeni bir konunun anlaşılması da de o kadar kolay ve çabuk olur. Kısacası daha önce kavranan bilgiler zihnimizde belirli yerler edinirler. Biz daha önce kavramış olduğumuz bilgileri kullanarak yeni bilgiyi daha rahat bir biçimde anlayabiliriz
Semantik Öğrenmeyi maddeler halinde ifade edecek olursak;
1. Bir konu hakkında insanların sahip olduğu eski bilgiler, kullanılabilecek yeni bilgilerin tür ve miktarını belirlemede en önemli faktördür.
Öğrencilerin mevcut bilgi seviyeleri, verilmesi düşünülen bilginin anlaşılması için çok mühim bir faktördür. O halde farklı bilgi ve tecrübelere sahip oldukları için farklı bilgi seviyelerinde bulunan öğrencilere aynı materyalin verilmesi verimli olmayacaktır.
2. Eski bilgilerin zengin olması gerekli, fakat yeterli değildir. Yeni bilgilerin anlaşılıp hatırlanması için eski bilgilerin metindeki bazı ipuçları yardımıyla aktif hale getirilmesi de gereklidir.
Yeni bilgilerin tahsilinde sadece bir metin yeterli değildir. Kavram çerçevelerini ve semantik alanları aktive edecek, yani mevzuyu anlamak etmek için zihni hazır hale getirecek başlık, özet, anahtar kelimeler gibi unsurlara da ihtiyaç vardır.
3. Bilgiler bir yapı halindedir, yani bir bütün halinde plânlanıp bina edilmiştir. Bilgilerin zihinde bina ediliş şeklî, onların verimli veya verimsiz şeklinde kullanılmasına sebep olur.
Semantik, kitaplardaki bilgilerden ibaret değildir. Semantik ağlar bir ferdin tecrübe, görüş ve düşünceleriyle oluşurlar.
Bir semantik ağdaki mevcut bilgilerin ayrıntıları, kavramlar arasındaki ilişkilerin sayısı ve bütün bunların organize ediliş şekli, o bilgilerle neler yapılabileceğini belirler. Öğrencilerin zihinlerine depoladıkları bilgilere rağmen hayatta karşılaştıkları "gerçek" problemlerin üstesinden gelememelerinin sebebi budur. Yani mevcut bilgileri kullanışlı bir şekilde organize etmemişlerdir. Zaten bu bilgiler de ancak bir probleme çözüm bulmak zorunda kalındığında zihinde netleşip organize edilmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder